Voor het eerst vakantiestress – Stichting Voor Sara

Latest News

Voor het eerst vakantiestress

Emine en Bram gaan met Sara op vakantie. Voor het eerst in zijn leven heeft Bram vakantiestress tijdens de voorbereidingen van die reis. En dan wordt Sara ook nog ziek.

Vlak voor de vakantie was mijn moeder vroeger niet te genieten. Het huis moest spic en span zijn, de koffers zorgvuldig gepakt, want iets vergeten zou een ramp zijn. Waarom zou je het huis schoonmaken als je er zelf niet bent, vroeg ik haar als puber ieder jaar. Totaal nutteloos, mam! Zelf gooide ik nonchalant wat spullen in een koffer, en vergat de helft. Zorgen maakte ik me nergens over.

Maar dit jaar was ik zelf aan de beurt. Damn you, karma! In de week voor de vakantie werd Sara plotseling verkouden. Een simpele loopneus, maar de rochel kwam van diep. Ze heeft niet de kracht om alle bacteriën zelf weg te hoesten en dus zijn we altijd alert op infecties. Eén van de grootste gevaren voor Sara is een longontsteking en die kan beginnen met een simpele loopneus.

De vakantiedagen waren opgenomen, maar een bestemming hadden we een week voor vertrek nog niet. Het idee om naar Toscane te rijden, was afgeblazen door een vroege herfststorm. We wilden perse goed weer, niet te ver rijden en niet te veel geld uitgeven.

Als we zouden vliegen, moesten we kiezen voor de nieuwe rolstoel of de aangepaste kinderwagen. We kozen voor de kinderwagen en voor Kreta, maar dat bracht nieuwe stress met zich mee. Vorig jaar zwoer ik, starend in het kampvuur, plechtig nooit, maar dan ook nooit meer met Transavia te vliegen. Dat jaar raakte de vliegmaatschappij Sara’s aangepaste kinderwagen kwijt, terwijl die nota bene was ingecheckt als medische bagage.

In ons vakantiehuisje zaten we drie dagen te bellen met een luchtvaartmaatschappij die het probleem niet serieus nam. Wij konden ondertussen nergens heen. Met een schadevergoeding van 300 euro kochten ze hun fout af, maar niet mijn ontevredenheid.

Mijn mening over Transavia werd versterkt nadat ik onlangs het verhaal van Marc de Hond las, die als invalide passagier tijdens een vier uur durende vlucht niet naar het toilet kon zonder hulp van medepassagiers. Het is officieel beleid van de maatschappij geen rolstoel aan boord te hebben en de stewardessen mogen niet helpen. Oftewel: zoek het maar uit!

Veel alternatieven zijn er echter niet. Ook RyanAir staat bepaald niet bekend als klantvriendelijk, maar toch waagden we het er op. De chat met de Ierse prijsvechter om een aangepaste kinderwagen aan te melden, liep keer op keer vast. Gelukkig hadden voor een paar tientjes meer bij een tussenpersoon geboekt, die het twee dagen voor vertrek wél regelde.

De dag voor vertrek kregen we een antibioticakuur voor Sara mee. Ze rochelde wat af, maar riep tegen iedereen dat ze ging vliegen. Niets hield ons nog tegen. Wel heb ik door alle vakantiestress knallende koppijn. Onderweg naar het vliegveld lucht ik mijn hart bij mijn moeder, en zeg dat ik me heus wel herinner hoe ik me tegen haar gedroeg als zij gespannen was voor de vakantie. Ze gaat er niet op in. ,,Straks lig je aan het zwembad,’’ zegt ze.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll to top