Lekker spetteren en spelen in bad – Stichting Voor Sara

Latest News

Lekker spetteren en spelen in bad

Sara in bad doen is door haar spierslapte een zware klus voor Emine en Bram. Het is wachten op een aangepaste badkamer. Toch leidt badderen ook tot heel gelukkige momenten.

Sara ligt in haar roze rompertje op het verschoonkussen in haar slaapkameren roept vrolijk dat ze in bad wil. Met haar benen wiebelt ze over de rand. Eigenlijk is ze met haar twee jaar te groot voor de commode, maar door haar spierziekte moet Sara liggend verschoond worden. Ik vraag mij af hoe andere ouders kinderen van deze leeftijd verschonen. Staand? Of moeten wij gewoon een grotere commode kopen? Het zijn mogelijkheden die ik overweeg terwijl ik haar uitkleed. Voor Sara ben ik te langzaam. ,,Bad! Papa!! Bad!’’.

Met mijn linkerhand ondersteun ik Sara’s nek en hoofd. Mijn rechterhand schuift onder haar billen en zo til ik haar de badkamer in. Droog is dat prima te doen, nat is lastig. Haar slappe, blote lijfje wordt glad van het water en is het moeilijk haar stevig vast te houden. Douchen met Sara – zeker als ze is ingezeept – is een uitdaging die we zelden aangaan. Het risico dat ze uit mijn handen glijdt, durf ik niet te nemen.

Gelukkig wil Sara zelf ook liever in bad. Lekker spetteren en spelen met haar eendjes. Ik geniet van haar vrolijke gegil, maar stiekem zie ik ook altijd een beetje op tegen het badderen. Het is een zware klus die in je eentje nauwelijks haalbaar is.

Lange tijd zaten we op onze knieën voor het bad. Omdat we haar geen seconde kunnen loslaten, hingen we onhandig over de rand. De één om haar vast te houden. De ander om haar te wassen. We kregen een bad op wieltjes, zodat we minder hoefden te bukken. Maar het bleef onhandig en dus staat het bad op wieltjes al maanden ongebruikt in de slaapkamer.

We vonden een badstoeltje dat wel verlichting bracht. Sara kan daarinzelfstandig zitten en dus kunnen we haar nu wassen, maar de vraag is hoe lang dit nog werkt. De gemeente is al twee keer komen kijken en de verwachting is dat we op termijn op de begane grond een nieuwe, aangepaste badkamer nodig hebben. Tot die tijd is het een beetje behelpen.

Gelukkig heeft Sara zelf veel plezier in bad en het liefst ga ik samen met haar. Ook nu ligt ze gezellig te spetteren op mijn borst. Het washandje en zeep zijn binnen handbereik, Emine is in de buurt om te assisteren als het toch nodig is. Een aangepaste badkamer zou zeker helpen.

Nog meer hoop ik dat ze ooit zelfstandig kan staan. Maar nu ze mij zo gelukkig aankijkt, wens ik zachtjes het écht onmogelijke: dat ze altijd zo klein blijft en dat ze nog jaren precies op mijn borst past als ze in bad gaat.One comment on “Lekker spetteren en spelen in bad

 1. erwin vennik schreef:

  Beste mensen,
  Per toeval kwam ik bij jullie stukje terecht over het badderen…

  Wisten jullie dat er ook hoog-laag verstelbare baden zijn ?
  Eventueel zelfs ook op wieltjes..
  Kijk vrijblijvend op onze website sani-assist.nl
  Groet, Erwin Vennik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll to top