Gewichtloos in het water: Sara staat! – Stichting Voor Sara

Latest News

Gewichtloos in het water: Sara staat!

Bram en Emine twijfelen: is Sara fit genoeg om te zwemmen? Ze doen het toch, en Sara geniet van het warme water.

,,Als ze ziek wordt, is het jouw schuld”, zegt Emine. Ik wist dat mijn voorstel om met Sara te gaan zwemmen bevochten moest worden. Sara is al weken niet ziek geweest, maar de angst voor een verkoudheid zit diep. Ik snap Emines zorgen. Zodra Sara vermoeid en met natte haren het zwembad uitstapt, is ze vatbaar en dus durfden we al maanden niet meer te gaan.

,,Ze is dol op zwemmen en ze kan niet altijd binnen blijven. Bovendien, het water daar is heerlijk warm en de beweging is goed voor haar. Als ik haar goed aankleed, komt het echt wel goed.”

,,Sorry lieffie, ik vind het gewoon eng. Het is dit weekend ijskoud. Als we haar op de terugweg een dikke muts en sjaal omdoen en haar thermopakje onder haar kleren, moet het goed komen, toch?”

Tijdens het eten vertellen we dat we met haar neven gaan zwemmen. Sara juicht van plezier. ,,Jeeeejjjj!! Zwemmen! Met Timo? Jeejjj!” Ze is dol op haar jongste neef en raakt niet uitgepraat over de golven op vakantie en de glijbaan.

De mindervalide kleedruimte vind ik overdreven en dus kleed ik Sara om in een ruimer hokje voor baby’s. Daar kan ze op de verschoningsplank zitten. Mijn zus houdt haar even vast als ik onze spullen in een kluisje leg. Samen stappen we het zwembad in.

,,U moet haar bandjes om doen”, zegt de badjuf. Ik antwoord dat ik haar geen seconde los zal laten, dus dat het echt niet nodig is. ,,Op haar leeftijd ontsnapt ze zo aan uw aandacht. Als ze op de kant kan weglopen, is dat verplicht”, antwoordt de badjuf.

,,Ze loopt niet weg”, zeg ik.

Ik snap dat ze hier geen genoegen mee neemt. Omdat ik Sara in mijn armen heb, zoek ik de juiste woorden. Hoe kan ik de badjuf uitleggen waarom Sara een uitzondering is, zonder dat Sara weer hoort dat ze iets niet kan. Ik kijk heel serieus in de hoop dat ze het zonder woorden begrijpt. Kansloos natuurlijk. De vriendelijke badjuf stelt de onvermijdelijke vraag: ,,Kan ze niet lopen?”

,,Nee, dat kan ze niet.”

,,Dan is het goed”, zegt ze.

Ik zwem snel naar Sara’s neefjes. Sara spartelt met haar beentjes. ,,Kijk Timo! Ik ben aan het zwemmen. Ik kan het!”, roept ze. Samen drijven we talloze rondjes in de wildwaterbaan. ,,Harder!” roept Sara.

We gaan naar het ondiepe water en ik oefen met Sara om te staan. ,,Is het hier makkelijker voor haar, omdat ze onder water minder zwaar is?”, vraagt mijn zwager. ,,Ze voelt zich inderdaad lichter en ze is minder bang om te vallen”, zeg ik.

Als ik haar een beetje ondersteun, staat ze een paar seconden op haar benen. Ik zie Sara stralen en voel een rilling van geluk door mijn natte lijf gaan. Trots roept Sara naar haar neef: ,,Timo, kijk mij! Ik sta!”



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll to top