‘Angstaanjagend veel misbruik bij kinderen met een handicap’ – Stichting Voor Sara

Latest News

‘Angstaanjagend veel misbruik bij kinderen met een handicap’

Emine en Bram schrikken als de revalidatiearts begint  over de ‘seksuele ontwikkeling’ van Sara. Voor kinderen met een beperking is het nóg belangrijker dat ze leren hun grenzen aan te geven.

,,Ook op het gebied van seksuele ontwikkeling moet Sara assertiever worden,’’ zegt de revalidatiearts tijdens de teambespreking bij revalidatiecentrum Rijndam.

Ik schrik. Seksuele ontwikkeling? Sara is twee! ,,Wat bedoelt u daar precies mee,’’ vraag ik.

,,Kinderen van haar leeftijd gaan steeds meer zelf doen, ze kunnen bijvoorbeeld zelf naar de wc, maar Sara moet bij veel handelingen veel langer worden geholpen omdat ze het in haar eentje niet redt. Zij moet leren aangeven wie haar mag verschonen, helpen met douchen en helpen naar het toilet te gaan. Papa en mama mogen dat. En iemand die ze vertrouwt. Maar bijvoorbeeld niet een taxichauffeur die haar naar school brengt.’’

Zonder dat ze het noemt, waarschuwt ze voor seksueel misbruik. Ik krijg meteen de rillingen.

Sara is hier te jong voor, schiet door mijn hoofd. En tegelijk, ik vergeef het mezelf nooit als ik haar niet goed heb voorbereid op de grote, boze buitenwereld.

Eenmaal thuis bezoek ik de website Lotje&co en lees een artikel over seksueel misbruik bij mensen met een beperking. Uit het onderzoek ‘Beperkt Weerbaar’ dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd uitgevoerd blijkt dat 61 procent van de vrouwen aangeeft ooit te maken te hebben gehad met seksueel geweld, variërend van een kwetsende manier van aanraken tot verkrachting.

#metoo werd een hype en is nog altijd hot. Maar gehandicapten zijn lang niet zo sexy als Hollywood-actrices. Maakt iemand zich druk om deze groep? Zal Matthijs van Nieuwkerk hier ook avonden over doorpraten? Worden de gehandicapte vrouwen van Nederland allemaal uitgenodigd bij Humberto Tan of Eva Jinek?

Ruim zes op de tien vrouwen met een handicap heeft ooit seksueel geweld ervaren. Dat zijn angstaanjagende cijfers. Om mezelf gerust te stellen struin ik naarstig naar redenen waarom Sara niet past in die stuitende statistieken; ze heeft alleen haar lichamelijke beperkingen en kan prima zeggen als ze iets niet wil. Ik vertrouw de mensen om ons heen. Wij houden haar altijd in de gaten.

Dat laatste kan ik natuurlijk nooit waarmaken want Sara heeft ook te maken met hulpverleners, artsen en therapeuten als wij er niet bij zijn. En ook vertrouwen is een broos argument. Veel misbruikplegers zijn bekenden van het slachtoffer en werden ooit vertrouwd.

In mijn tijd als rechtbankverslaggever heb ik de meest verschrikkelijkste misbruikzaken voorbij zien komen. Hoewel ik er nooit persoonlijk bij betrokken was, kookte mijn bloed als een volwassen vent bekende een weerloos kind te hebben misbruikt. En nu moet ik over dit onderwerp nadenken als vader.

Ik wil niet paranoïde worden of altijd in angst leven als ik niet bij Sara ben. Hoe kan ik haar loslaten en toch beschermen?

Ben ik wel klaar voor deze verantwoordelijkheid?One comment on “‘Angstaanjagend veel misbruik bij kinderen met een handicap’

 1. Beste Bram en Emine,
  Ik ben volledig ontdaan na het lezen van jouw column over misbruik van gehandicapten. Dit bedenk je toch niet in relatie tot een kind van twee jaar???
  Wanneer je refereert aan de Hollywood sterren, komt bij mij toch de gedachte op dat misbruik van positie nooit goed te praten is en er sprake is van een machtsonbalans, het mensen betreft die voor zichzelf konden opkomen, zowel fysiek als verbaal. En dat schokt me als ik aan zulke kleine meisjes als Sara denk die niet in staat is om weg te lopen.
  Misschien moet jij juist – als vader en journalist – bij Jinek en Matthijs aan tafel om deze misstanden aan de kaak te stellen.
  Laat je weten als ik iets voor je kan doen?
  Heeft het aanwezig zijn bij de DOV nog donateurs opgeleverd??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll to top