Ademhalingstherapie helpt én maakt Sara blij – Stichting Voor Sara

Latest News

Ademhalingstherapie helpt én maakt Sara blij

Emine en Bram gaan met Sara naar ademhalingstherapie. Met muziek apps traint Sara haar longen. De hoop is dat ze daardoor minder vaak ziek wordt.

,,Jij bent de olifant, kom op. Laat maar horen.’’ Ruud van der Wel, de ademhalingstherapeut van Rijndam Revalidatie, heeft Sara net uitgelegd hoe ze een trompetgeluid kan produceren: zo hard mogelijk op een soort fluit blazen. De GroovTube, zoals de fluit officieel heet, is verbonden met een iPad en als Sara in- of uitademt wordt de luchtstroom geregistreerd en omgezet in beeldeffecten of muziek.

,,Jongens meisjes aan de kant, hier komt de grote olifant’’, zingt Ruud. Sara’s wangen bollen op, maar ik hoor niets. Gespannen kijk ik of ze genoeg kracht heeft. Ze is nog heel jong, denk ik, het geeft niet als het haar niet lukt. Maar dan… ‘toeeeeehh’ een lange, lage toon. Yes, denk ik.

Kinderen met MDC1A ontwikkelen vaak ademhalingsproblemen en dat kan leiden tot slecht slapen, vermoeid wakker worden, slechte concentratie, problemen met praten en zingen en vaker ziek zijn. Sinds haar longontsteking krijgt Sara dagelijks antibiotica en moet ze een paar keer per dag worden verneveld met medicijnen en een zoutoplossing. Het helpt, maar vrolijk worden we er niet van. Deze therapie helpt én maakt Sara blij.

De oefeningen kunnen zelfs een longontsteking voorkomen, lees ik in het informatieboekje. Als de hoestkracht toeneemt, kunnen de longen beter ventileren. Hierdoor zal er minder slijm achterblijven in de longen waar bacteriën een ontsteking kunnen veroorzaken. ,,Ademhaling bepaalt hun leven’’, zegt Ruud. ,,Sara is nog heel jong, maar ze snapt het en waarom zou je niet jong beginnen? Het kan haar enorm helpen.’’

Sara wil niet wachten op de uitleg en roept: ,,Ik wil ‘de wielen van de bus’!’’ Ruud begint een nieuwe oefening. Bij deze app klinkt het kinderliedje zodra Sara hard genoeg blaast. Als haar adem op is, wordt het stil. Sara neemt een grote hap adem en blaast zo hard als ze kan. Er klinken twee regels van het liedje.  Ze houdt wel van een uitdaging en heeft er duidelijk plezier in. Soms lukt het even niet, maar ze blijft proberen.

We praten vaak over wat Sara niet kan. Of wat we nog moeten oefenen met haar. Tuurlijk, dat doen we, maar ik zie zo veel dat ze wél kan en ik voel de passie en het plezier in alles wat ze doet.

Soms twijfel ik of ik te vaak over Sara praat bij vrienden en collega’s. Ik weet dat ik vaak opschep over haar, maar ik kan het niet laten. Toen ik nog geen vader was, ergerde ik mij soms aan mensen die niet uitgepraat raakten over hun kinderen. Ik weet dat ik nu geen haar beter ben.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll to top